10 Asus Am3+ Motherboards for Overclocking

0
72

The ASUS brand is a very good brand when it comes to asus am3+ motherboards for overclocking. It is a well-known brand, and many people know it. This makes it a good choice for a asus am3+ motherboards for overclocking.

Providing versatility for choosing the right product for the task, asus am3+ motherboards for overclocking are perfect for many situation.
Company support is also top notch with a wide range options available for purchase. In this article, we are going to review the asus am3+ motherboards for overclocking from ASUS considering their price, specifications, and customer feedback. We have found Asus ROG Maximus Z690 Hero EVA(ROG x Evangelion) Z690 ATX Gaming Motherboard,DDR5,PCIe® 5.0,Wi-Fi 6E,5xM.2,USB 3.2 to be very good when it comes to power drills. The price is between $124 and $650 and we’ll also discuss the distinct feature of the products.

Our system has analyzed 66420 reviews.

Best 10 Asus Am3+ Motherboards for Overclocking

Here are the top am3+ motherboards for overclocking we found:

1. Asus ROG Maximus Z690 Hero EVA(ROG x Evangelion) Z690 ATX Gaming Motherboard,DDR5,PCIe® 5.0,Wi-Fi 6E,5xM.2,USB 3.2

Asus ROG Maximus Z690 Hero EVA(ROG x Evangelion) Z690 ATX Gaming Motherboard,DDR5,PCIe® 5.0,Wi-Fi 6E,5xM.2,USB 3.2
Buy on Amazon

Socket LGA1700 for 12th Gen Intel Core, Pentium Gold and Celeron Processors. 11. Renowned Software: Bundled 1-year AIDA64 Extreme subscription and intuitive UEFI BIOS dashboard with integrated MemTest86.

EVANGELION aesthetics: Co-branded with EVANGELION to feature the unique design of the EVA-01 displayed on the PCB, heatsink, nameplate and packaging.

Intelligent Control: ASUS-exclusive tools including AI Overclocking, AI Cooling, AI Networking and Two-Way AI Noise-Cancelation for easy configuration.

Robust Power Solution: 20+1 teamed power stages rated for 90 A, ProCool II power connectors, MicroFine alloy chokes and premium metallic capacitors.

Optimized Thermal Design: VRM heatsinks plus integrated aluminum I/O cover, high-conductivity thermal pad, triple M.2 heatsinks and dual with embedded backplates, plus ROG Water-Cooling Zone and ROG Hyper M.2 card with heatsinks.

High Performance Networking: Onboard Wi-Fi 6E, Intel 2.5Gb Ethernet, and ASUS LANGuard.

Fastest Gaming Connectivity: PCIe 5.0, dual Gen 4 M.2 onboard, ROG Hyper M.2 card with Gen 5 M.2 support, USB 3.2 Gen 2×2 front-panel connector, Thunderbolt 4 (USB Type-C port).

Industry Leading Audio: ROG SupremeFX ALC4082 codec with ESS ES9018Q2C DAC for pinpoint positioning and dynamics.

Unmatched Personalization: I/O cover with Polymo lighting, ASUS-exclusive Aura Sync RGB lighting, including one RGB header and three addressable Gen 2 RGB headers.

DIY Friendly Design: Pre-mounted I/O shield, PCIe Slot Q-Release , BIOS FlashBack, Q-Code, FlexKey, Q-Connector, M.2 Q-Latch, SafeSlot, ROG Hyper M.2 card and ROG graphics card holder

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 386         Rating: 4.68

2. ASUS ROG Strix B550-F Gaming AMD AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen

ASUS ROG Strix B550-F Gaming AMD AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen
Buy on Amazon

AMD AM4 Socket and PCIe 4. 0: The perfect pairing for Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen AMD Ryzen CPUs

Robust Power Design: 12plus2 DrMOS power stages with high-quality alloy chokes and durable capacitors provide reliable power for the last AMD high-count-core CPUs

Optimized Thermal Solution: Fanless VRM and chipset heatsinks with ASUS Stack Cool 3plus design keep your system running reliably under heavy load by enhancing passive cooling capacity for critical onboard components.

High-performance Gaming Networking: 2. 5 Gb LAN with ASUS LANGuard

Best Gaming Connectivity: Supports HDMI 2. 1(4Kat60HZ) and DisplayPort 1. 2 output, featuring dual M. 2 slots (NVMe SSD)—one with PCIe 4. 0 x4 connectivity, USB 3.

2 Gen 2 Type-C port and Thunderbolt 3 header

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 386         Rating: 4.68

3. ASUS TUF Gaming X570-PRO (WiFi 6) AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen

ASUS TUF Gaming X570-PRO (WiFi 6) AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen
Buy on Amazon

AMD AM4 Socket and PCIe 4.0: The perfect pairing for Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen AMD Ryzen CPUs

Robust Power Design: 12 plus 2 DrMOS power stages with high-quality alloy chokes and durable capacitors to provide reliable power for the last AMD high-count-core CPUsOptimized Thermal Solution: Fanless VRM, active chipset heatsink, multiple hybrid fan headers and fan speed management with Fan Xpert 4 or the UEFI Q-Fan Control utility

High-performance Gaming Networking: WiFi 6 (802.11ax), 2.5 Gb LAN with ASUS LANGuard

Best Gaming Connectivity: Supports HDMI 2.1 (4K@60HZ) and DisplayPort 1.2 output, featuring dual M.2 slots (NVMe SSD)— PCIe 4.0 x4 connectivity, front panel USB 3.2 Gen 2 Type-c connector, USB 3.2 Gen 2 Type-C & Type-A ports

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 386         Rating: 4.68

4. ASUS Prime H570M-PLUS/CSM LGA1200 (Intel 11th/10th Gen) MicroATX Motherboard (PCIe 4.0,

ASUS Prime H570M-PLUS/CSM LGA1200 (Intel 11th/10th Gen) MicroATX Motherboard (PCIe 4.0,
Buy on Amazon
Intel LGA 1200 socket: Ready for 11th Gen Intel Core processorsEnhanced power solution: 8 power stages, alloy chokes and durable capacitors for stable power delivery

Comprehensive cooling: VRM heatsink, M.2 heatsink, PCH heatsink, hybrid fan headers and Fan Xpert 2+

ASUS OptiMem: ASUS OptiMem proprietary trace layout allows memory kits to operate at higher frequencies with lower voltages to maximize system performance

Ultrafast connectivity: PCIe 4.0, Dual M.2, Intel 1 Gb Ethernet, USB 3.2 Gen 2 Type-C and Thunderbolt 4 header support

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 386         Rating: 4.68

5. ASUS Prime Z590-A LGA 1200 (Intel®11th/10th Gen) ATX Motherboard (14+2 DrMOS Power

ASUS Prime Z590-A LGA 1200 (Intel®11th/10th Gen) ATX Motherboard (14+2 DrMOS Power
Buy on Amazon
Intel LGA 1200 Socket: Designed to unleash the maximum performance of 11th Gen Intel Core processorsAI Motherboard : AI overclocking, AI cooling and AI noise cancelationEnhanced Power Solution: 14plus2 DrMOS power stages, ProCool sockets, alloy chokes and durable capacitors for stable power delivery in the most demanding situationsComprehensive Cooling: VRM heatsink, PCH heatsink, hybrid fan headers and Fan Xpert 4 utilityBoosted Memory Performance: Careful routing of traces and vias, plus ground layer optimizations to preserve signal integrity for improved memory overclocking with ASUS OptiMem II

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 386         Rating: 4.68

6. ROG Maximus XIII Hero (WiFi 6E) Z590 LGA 1200(Intel®11th/10th Gen) ATX Gaming Motherboard

ROG Maximus XIII Hero (WiFi 6E) Z590 LGA 1200(Intel®11th/10th Gen) ATX Gaming Motherboard
Buy on Amazon
Intel LGA 1200 socket: Designed to unleash the maximum performance of 11th Gen Intel Core processorsAI Motherboard : AI overclocking, AI cooling, AI networking and AI noise cancelationRobust Power Solution: 14 plus 2 teamed power stages rated for 90 Amps, ProCool II power connectors, MicroFine alloy chokes and 10K Japanese-made black metallic capacitors

Optimized Thermal Design: Enlarged VRM heatsinks plus integrated aluminum I/O cover, high-conductivity thermal pad, quad M.2 heatsinks with embedded backplates and ROG Water-Cooling Zone

High-Performance Networking: Onboard WiFi 6E (802.11ax), dual Intel 2.5 Gb Ethernet and ASUS LANGaurd

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 386         Rating: 4.68

7. ASUS ROG Maximus XIII Apex (WiFi 6E) Z590 LGA 1200(Intel® 11th/10th Gen)

ASUS ROG Maximus XIII Apex (WiFi 6E) Z590 LGA 1200(Intel® 11th/10th Gen)
Buy on Amazon
Intel LGA 1200 socket: Designed to unleash the maximum performance of 11th Gen Intel Core processorsAI Motherboard : AI Overclocking, AI cooling, AI networking and AI noise cancelationRobust Power Solution: 18 teamed power stages rated for 90 Amps, ProCool II power connectors, MicroFine alloy chokes, and 10K Japanese-made black metallic capacitors

Optimized Thermal Design: Enlarged VRM heatsinks plus integrated aluminum I/O cover, high-conductivity thermal pad, M.2 heatsinks with embedded backplates, and ROG Water-Cooling Zone; High-performance Networking: Onboard Wi-Fi 6E (802.11ax), Intel 2.5 Gb Ethernet and ASUS LANGuard; Fastest Gaming Connectivity: PCIe 4.0, quad M.2, USB 3.2 Gen 2×2 front-panel connector

Gaming Audio: ROG SupremeFX ALC4080 with Savitech SV3H712 amplifier, along with DTS Sound Unbound and Sonic Studio III; DIY-friendly Design: Pre-mounted I/O shield, V-Latch switch, BIOS FlashBack, Q-Code, FlexKey, Q-Connector, SafeSlot and Graphics Card Holder; Renowned Software: Bundled 1 year AIDA64 Extreme subscription and intuitive UEFI BIOS dashboard with integrated MemTest86; Unmatched Personalization: ASUS-exclusive Aura Sync RGB lighting, including one RGB header and three addressable Gen 2 RGB headers

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 314         Rating: 4.86

8. ROG Strix Z590-E Gaming WiFi 6E LGA 1200(Intel® 11th/10th Gen)

ROG Strix Z590-E Gaming WiFi 6E LGA 1200(Intel® 11th/10th Gen)
Buy on Amazon
Intel LGA 1200 socket: Designed to unleash the maximum performance of 11th Gen Intel Core processorsAI Motherboard : AI Overclocking, AI cooling, AI networking and AI noise cancelationRobust Power Solution: 14plus2 power stages with ProCool II power connector, high-quality alloy chokes and durable capacitors to support multi-core processors

Optimized Thermal Design: VRM and aluminum I/O heatsink, L-shaped heatpipe, Triple onboard M.2 heatsinks, including an M.2 backplate for improved cooling for PCIe 4.0 M.2 slot

High-performance Gaming Networking: On-board Intel WiFi 6E AX210 and dual Intel 2.5 Gb Ethernet with ASUS LANGuard

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 246         Rating: 4.89

9. ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi 6 LGA 1200 (Intel 11th/10th Gen) ATX

ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi 6 LGA 1200 (Intel 11th/10th Gen) ATX
Buy on Amazon
Intel LGA 1200 Socket: Designed to unleash the maximum performance of 11th Gen Intel Core processorsEnhanced Power Solution: 14+2 DrMOS power stages, ProCool sockets, military-grade TUF components, and Digi+ VRM for maximum durability and performance

Comprehensive Cooling : VRM heatsink, PCH fanless heatsink, M.2 heatsink, hybrid fan headers and Fan Xpert 4 utility

Ultra Fast Gaming Networking : Intel WiFi 6 AX201 (802.11 ax), Intel I225-V 2.5Gb LAN, TUF LANGuard and TurboLAN technology

Fastest Connectivity: Triple M.2/NVMe SSD, Front panel USB 3.2 Gen 1 Type-C header and Thunderbolt 4 header

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 52         Rating: 2.54

10. Asustek Computer M5a78l-m Plus Usb3 Am3+ 760g Matx vga+SND+gln+u3

Asustek Computer M5a78l-m Plus Usb3 Am3+ 760g Matx vga+SND+gln+u3
Buy on Amazon
32GB Dual DDR3-SDRAMMicro ATX form factor

Ports: 1 x PS/2 keyboard/mouse, 1 x DVI, 1 x D-Sub, 1 x HDMI, 1 x LAN (RJ45), 2 x USB3.0, 4 x USB2.0, 3 x Audio jacks

Chipset: AMD 760GBacked by 3 years manufacturers warranty

Brand: ASUS         Group: Personal Computer         Reviews: 50         Rating: 4.96

What to Look for to Have The 10 Asus Am3+ Motherboards for Overclocking?

Premium

If you’re looking for the premium am3+ motherboards for overclocking, the ROG Maximus XIII Hero (WiFi 6E) Z590 LGA 1200(Intel®11th/10th Gen) ATX Gaming Motherboard is a great option to consider. It has a high review count and average rating stars, which indicates that it is a quality product.

Most Discounted

If you’re looking for the least expensive am3+ motherboards for overclocking, the ASUS ROG Maximus XIII Apex (WiFi 6E) Z590 LGA 1200(Intel® 11th/10th Gen) might be a good option to consider. It has a lower review count and average rating stars, but it is still a quality product.

Most Reviews

If you’re looking for the most reviews am3+ motherboards for overclocking, the ASUS Prime Z590-A LGA 1200 (Intel®11th/10th Gen) ATX Motherboard (14+2 DrMOS Power is a great option to consider. It has a high review count and average rating stars, which indicates that it is a quality product.

Lowest Price

If you’re looking for the lowest price am3+ motherboards for overclocking, the ASUS Prime H570M-PLUS/CSM LGA1200 (Intel 11th/10th Gen) MicroATX Motherboard (PCIe 4.0, might be a good option to consider. The quality is just good that you can continue to use this product.

High Quality

If you’re looking for the high quality am3+ motherboards for overclocking, the Asus ROG Maximus Z690 Hero EVA(ROG x Evangelion) Z690 ATX Gaming Motherboard,DDR5,PCIe® 5.0,Wi-Fi 6E,5xM.2,USB 3.2 might be a good option to consider. This box is made from high-quality materials and has a lot of reviews and ratings, indicating that it is a quality product.

Best Seller

If you’re looking for the best seller am3+ motherboards for overclocking, the ASUS ROG Strix B550-F Gaming AMD AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen Ryzen might be a good option to consider. The quality is excellent and it’s a great product to buy.

Most Affordable

If you’re looking for the most affordable am3+ motherboards for overclocking, the ASUS TUF Gaming X570-PRO (WiFi 6) AM4 Zen 3 Ryzen 5000 & 3rd Gen might be a good option to consider. The quality is good, and it’s a great product to buy.

Conclusion

While we were recharching for the best asus am3+ motherboards for overclocking, we found many of them performs good while some not. One product has something advantage than other. So, it was a bit difficult to find the best of them.

We analyzed 66420 reviews of the customers and used a data management system to narrow down the list of the product into 10. Also here are something good beyond these 10 product but we hope these 10 product from ASUS will fulfil your needs.

I am Chris, an Electronics Engineer who is enthusiastic about electronics, wireless networks, and cryptocurrency. I also have a background in software development and electrical engineering. I write on this blog to share my fondness for crypto-powered communications networks. Explore all of my contributions